ГАЗОВИ ИНЖЕКЦИОНИ

0887 252 437

АВТОКЛИМАТИЦИ
Информация относно Газовите Инжекционни Системи


Всеки клиент преди да предприеме монтиране на Газов Инжекцион си задава въпроси относно: избор на Газов Инжекцион, разход на  гориво , качество на монтажа, надежност на системата, рентабилност, евентуални проблеми, разходи по поддръжка и много други. В тази страница ще се опитаме да отговорим на повечето важни въпроси свързани с Газовите Инжекционни Системи. Ако не намерите търсения от Вас отговор, не се колебайте и ни потърсете за по изчерпателна информаця.

Често задавани въпроси.

Защо да изберем Газов Инжекцион?

    Въпросът, които най-често вълнува клиентите е: какво толкова ще се случи ако им бъде монтирана обикновена уредба.
Отговорът е, че след около година, най-вероятно, разликата в цената (която е по малко от 300 лв.) между обикно венна газова уредба и газов инжекцион ще се е стопила от подмяната на дефектирали: M.A.P. сензор, или дебитомер, или кутия на филтъра, или всмукателни колектори или всички заедно, които са причинени в резултат на детонацийте в смукателните колектори.В повечето случай стойността на щетите надхвърля стойността на самия газов инжекцион. Страничните ефекти, които ще забележите при монтаж на обикновена газова система са: загуба на мощност, неравномерна работа на двигателя, запушване на бензиновите инжектори, висок разход на гориво, промяна на оборотите, гаснене на светофари и др.
    Всичко това може да се избегне ако монтирате на вашия автомобил Газова Инжекционна Система.

Ще загуби ли мощността си колата след монтаж на Газов Инжекцион? 

    Отговорът на този въпрос е НЕ. Няма да усетите разлика в мощността между двете горива, при работа на газ ще има повишена еластичност, която се дължи на по-високото октаново число на газта,около 105 октанови единици. Ако има понижение на мощността на газ спрямо бензин, това се дължи единствено на неправилна настройка на Газовия Инжекцион и може лесно да се коригира. 

Колко ще ми харчи колата на газ? 

    Разхода на газ се повишава до 10-15% спрямо разхода на бензин в литри поради различната плътност на горивата. Като разхода на газ в лева / километър е над 50% по нисък от разхода на бенцин.

    Пример :
        Цена на 1 литър Бензин - 1.80 лева
        Цена на 1 литър Газ    - 0,76 лева
        Разход на Бензин - 10 л. / 100 км - цена на 100 км пробег - 18,0 лева.
        Разход на Газ    - 11 л. / 100 км - цена на 100 км пробег – 8,36 лева.
        При пробег 100 км на газ вие спестявате 9,64 лева от разхода за бензин.

Кога ще се изплати Газовия Инжекцион? 

    Поради голямата разлика в цената на Бензина и Газта и сравнително малко завишения разход на газ спрямо разхода на бензин, газовия инжекцион ще се изплати за около 7000 изминати киломера на Газ.

    Пример :
        Цена на 1 литър Бензин - 1,80 лева
        Цена на 1 литър Газ    - 0,76 лева
        Разход на Бензин - 10 л. / 100 км - цена на 100 км пробег - 18,0 лева.
        Разход на Газ    - 11 л. / 100 км - цена на 100 км пробег – 8,36 лева.
       При цена на Газовата Инжекционна Система от 730 лева, цялата система ще се изплати само от разликата в цената на горивата за 7500 км. След което всеки изминат километър ще ви носи значително спестяване на средства.

Какъв газов инжекцион да избера? 

    На този въпрос отговора е труден, но практиката показва, че не най-важното е марката на Газовия Инжекцион, а най-важното е изборът на сервиз с висококвалифицирани специалисти доказали се във времето, които да монтират и настроят качествено новия Ви Газов Инжекцион, както и да го обслужват гаранционно. Също така важен и определящ фактор за безпроблемната работа на Газовия Инжекцион е и качеството на извършения монтаж. Всички компоненти на Газовия Инжекцион, трябва да да са захванати стабилно към автомобила, не трябва да има висящи, стърчащи, допиращи се до подвижни части кабели и маркучи. Препоръчваме, преди монтажа, да се запознаете с инсталатора и да видите неговата работа на живо (в всеки сервиз има поне един автомобил с монтиран Газов Инжекцион ) или да разгледате снимки на монтажи от дадения сервиз. Всеки сервиз сам избира с каква марка Газови Инжекциони да работи. На база опита ни досега, ние залагаме изцяло на изпитани български марки, които имат най-безпроблемната, евтина и гарантирана във времето поддръжка. Също така са доказано устойчиви на некачествената газ, която се продава у нас на много места. На пазара се предлагат много некачествени Газови Инжекциони, които залагат единствено на ниска цена.

Кой сервиз за Газови Инжекциони да избера? 

    Изборът на сервиз също е труден, но и определящ фактор за качествената и безпроблемна експлоатация на вашия Газов Инжекцион. Като първа стъпка може да се приеме личния контакт с квалифицирания специалист, които ще извърши монтажа на вашия Газов Инжекцион. След консултация с него Вие трябва да сте наясно защо точно този Газов Инжекцион е за вашия автомобил, а не някои друг. Също така ще е добре да видите работа на инсталатора на "живо" (във всеки сервиз има поне един автомобил с монтиран Газов Инжекцион) или да се разгледат снимки на монтажи от дадения сервиз. Всички компоненти на Газовия Инжекцион, трябва да бъдат захванати стабилно към автомобила (газова бутилка, редуктор, компютър, датчици, дюзи и т.н.), не трябва да има: висящи, стърчащи, допиращи се до подвижни части кабели и маркучи. Всички свръзки трябва да са запоени и изолирани. Трябва да се има в предвид че за извършването на един качествен монтаж на Газов Инжекцион от двама специалиста са необходими между 7 до 10 часа, с което се гарантира до голяма степен, че всичко е проверено по два пъти и не са допуснати грешки. В заключение можем да кажем, че и най-скъпия и качествен Газов Инжекцион ако бъде поставен некачествено - няма да работи добре или ще работи добре за кратко време, след което ще започнат проблеми, предизвикани от некачесвения монтаж. 

Има ли автоматичен режим на превключване, в който да не се изисква намеса на водача? 

    Всеки Газов Инжекцион има автоматичен режим, който превключва всичко съвсем сам, системата запалва двигателя на бензин и съвсем сама преминава на газ (необходимо е, за да се изпари газовото гориво). Ако свърши газта автоматично и неусетно преминава на бензин и сигнализира че трябва да заредите гориво. От Вас се иска единствено да шофирате, без да мислите за нищо друго, изключително удобно и доказано решение за разсеяни дами или млади водачи без опит. 

Мога ли да паля директно на газ след монтаж на газов инжекцион? 

    Всички предлагани от нас модели имат опция за аварийно запалване на газ. Използва се единствено при повреда и отказ на бензиновата система да стартира двигател.

Ще мога ли да карам колата си на Бензин след монтаж на Газов Инжекцион? 

    Да разбира се, бензиновата система остава непроменена. Във всеки един момент по Ваше желание можете да преминете от работа Газ към работа на Бензин и обратно. Предвидена е звукова и светлинна индикация на превключвателя за съответния режим на работа Газ или Бензин, така имате две независими горивни системи и пълен контрол над тях. 

Какво ще стане като свърши газта в газовата бутилка по време на движение? 

    Когато свърши газта в бутилката, газовият инжекцион автоматично и съвсем неусетно ще превключи двигате ля от газ на бензин. Веднага ще Ви сигнализира за това със звуков сигнал, така няма никаква опасност да попаднете в критична ситуация на пътя поради загуба на мощност. 

Какъв изпарител да избера при монтаж на газов инжекцион? 

    Оставете това на нашите специалисти, избора е много специфичен и зависи от много фактори. След оглед на автомобила ще се обсъдят възможните варианти за избор на изпарител. 

Каква бутилка да избера при монтаж на газов инжекцион? 

    Газовата Бутилката се избира най-лесно като се постави в багажника на автомобила и се види как стои в него. Разполагаме с различни размери бутилки, като на място ще Ви предложим различни варианти за конкретния автомобил, за да прецините коя е най-подходящата за вас. 

Къде да поставя зарядното устройство при монтажа на газов инжекцион? 

    Зарядното устройство трябва да бъде монтирано извън купето на автомобила по изискване на Закона. Ние можем да монтираме зарядното устройство на много места в автомобила. Нашите специалисти ще Ви предложат няколко варианта в рамките на възможното, а Вие ще прецените кой от тях ви харесва най-много. 

Как ще разбера колко Газ има в газовата бутилка? 

    Газовия Инжекцион показва нивото на Газта в бутилката посредством сензор монтиран на самата газова бутилка. Информацията се получава чрез светодиоден индикатор,който е вграден в ключа за превключване, намиращ се на удобно място избрано от клиента в купето на автомобила.

Какви са консумативите на Газовия Инжекцион? 

    Газовият Инжекцион има два филтъра, които са консумативи. Единият филтрира изпарената газ след изпарителя, а другият филтър пречиства течната газ преди тя да е постъпила в изпарителя, подмяната на двата филтъра трабва да става между 10 000 и 12 000 км. пробег на автомобила. 

През колко време трябва да се настройва газовият инжекцион? 

    За разлика от обикновените газови уредби, които постоянно имат нужда от настройки, Газовият Инжекцион е компютърна система и няма нужда от допълнителни настройки, след като е постигната правилна настройка при монтажа. Ако филтрите се сменят навреме, практически Газовия Инжекцион може да работи прецизно години наред с първата си настройка. Ако имате някакви забележки към работата на Газовия Инжекцион, ние ще направим нужните корекции по настройката, за да решим проблема, при нас в рамките на гаранционният срок всички настройки са напълно безплатни. 

Ще усещам ли миризма на газ след монтажа на газов инжекцион? 

    Газовите Инжекциони предлагани от КМарк са последно поколение газови уредби и за разлика от обикновенните газови уредби не трябва да се усеща абсолютно никаква миризма на газ, както в купето на автомобила, така и около него. Ако се усеща миризма на Газ, не го приемайте за нормално и потърсете помощта ни за отстраняване на проблема. 

Има ли някаква опасност след монтажа на газов инжекцион? 

    За разлика от обикновените газови уредби, газовият инжекцион е изключително надеждна система. Практически е по-безопасна от бензиновата система. Монтажа се извършва с последно поколение Евросонди, които имат всички възможни защити от претоварване и предлага абсолютна безопасност дори при тежки пътни инциденти.

Има ли някакви специални изисквания към автомобила след монтажа на газов инжекцион? 

    Абсолютно нищо не се променя в обслужването на автомобила. Спазвайте всички заводски предписани интервали за смяна на консумативите.

На кои газостанции да зареждам с газ новия си газов инжекцион? 

    За съжаление е трудно да се даде еднозначен отговор на такъв въпрос, най-общо казано ползвайте по-голямите и известни вериги на които имате доверие и избягвайте малките и съмнителни обекти. 

Какви документи трябва да има един газов инжекцион? 

    Газовият Инжекцион трябва да има гаранционна карта, в която са описани всички данни на системата, номер и дата на производство на бутилката, дата на монтаж на системата. Паспорт на бутилката за втечнен газ. 

    КМарк ЕООД предлага пълно гаранционно и следгаранционно обслужване от високо квалифицирани специалисти на предлаганите Газови Инжекциони.

При първоначален монтаж всеки клиент получава :

1. Гаранционна карта на Газово Инжекционната Система.
2. Протокол за извършеният монтаж (съгласно наредба H-3)
3. Сертификат на бутилката за втечнен газ

При всяко техническо обслужване (на всеки 10 000км) се попълва протокол за техническо обслужване.

Периодичен преглед се извършва в пунктовете за годишен технически преглед на автомобила (ГТП). Copyright © 2022. КМарк ЕООД. All Rights Reserved.
Web Analytics
Общи гаранционни условия на Газовите Инжекционни Системи

    Всички компоненти и резервни части на автомобилните газови инжекционни системи имат гаранционен срок, гаранция за производствен дефект или дефект в материала. Гаранционният срок на продуктите  важи при представяне на Гаранционна карта или фактура или фискален бон за покупка (а за определени продукти и гаранционна карта с изрично посочен сериен номер) във фирмения сервиз.

    Не се приема гаранционна претенция, когато дефектът се дължи на нарушени предписания за работа, обслужване или монтаж, неподходящо или нецелесъобразно приложение, неправилно третиране или естествено износване, както и предприети от трети лица въздействия. За дефект в материала или каквото и да е несъответствие възникнало вследствие на модифициране от трета страна, ние не поемаме никаква гаранция.

    Рекламации на продуктите се разглеждат от сервиза извършил монтажа.

    Гаранцията е валидна и рекламацията се разглежда само при едновременно представяне на рекламирания продукт, заедно с автомобила, на който е монтиран и гаранционна карта. При неодобряване на гаранционната рекламация, клиентът получава обратно гаранционния формуляр с кратко писмено становище. При продукти с гаранционна карта, в нея се вписва всяко гаранционно оплакване. При неоснователна рекламацията се начислява труд за извършени тестове, настройки, отстраняване на неизправности по автомобила или за транспорт на рекламирания продукт. Извършването на самостоятелни ремонти крие опасност от възникване на материални щети, създаване на допълнителни неизправности и застрашава безопасността Ви! 
I.Гаранция на Газовите Инжекционни Системи

  1.Гаранцията на Вашия Газов Инжекцион е 12 месеца.
  2.Вашата Газова Инжекционна Система описана в гаранционния сертификат е без материални и производствени дефекти в рамките на гаранционния период,определен вашата гаранционна карта.

ГАРАНЦИОННИ УСЛОВИЯ

  1.Пълната гаранция се поема само и единствено от сервиза извършил монтажа.
  2.Пълната гаранция може да бъде постигната,когато клиентът е спазвал всички условия, свързани с техническото обслужване и правилната експлоатация на газовата система.
  3.В гаранционния период сервиза извършил монтажа ще го поправи подмени безплатно всеки дефектирал компонент, открит по Вашата Газова Инжекционна Система, който е обект на гаранция, ако са спазени всички гаранционни условия.
  4.При ремонт на компонент от Вашата Газова Инжекционна Система гаранцията на ремонтирания/новия компонент се прибавя към обща гаранция на системата.
  5.В случай на гаранционна претенция сервиза извършил монтажа ще вземе предвид следните фактори, които може да повлияят за уважаването на претенцията Ви за рекламация:
    - Спазване на схемата за гаранционна поддръжка на вашите Газова Инжекционна Система.
    - Използване само на оригинални консумативи при обслужване на Вашата Газова Инжекционна Система.
    - Дефекти, свързани пряко или непряко със ремонтни дейности, извършени в неоторизиран сервиз.
    - Всякакви неоторизирани модификации или изменение на Газова Инжекционна Система.
    - Дефекти причинени от използването на компоненти и консумативи които не са по спецификациите.
  6.Сервиза монтирал Газововия Инжекцион може да не признае гаранцията на Вашата Газова Инжекционна Система ако:
    - При възникнали дефекти, дължащ се на небрежност или неправилна поддръжка.
    - При възникнали дефекти, причинени от природни бедствия, пожар, катастрофи, кражби и вторични последици.
    - При възникнали дефекти, причинени от пълно или частично потапяне във вода.
    - При възникнали дефекти и задръствания, причинени от газ, неотговаряща по качество и съдържание на БДС.
    - При възникнали дефекти, причинени от захранващото напрежение над 16 волта.

  ГАРАНЦИЯТА НЕ ПОКРИВА :
    - Цената на стандартното обслужване и на консумативите.
    - Разходи по транспортиране, комуникации и др., възникнали поради повреда в гаранционния срок.
    - Компенсации за загуба на време и търговски загуби или наем през периода на ремонта.
  7.Сервиза си запазва правото да взема решения за обхвата и начина на ремонт.
  8.Всички компоненти, подменени по време на гаранционния период, остават в собственост на сервиза извършил монтажа.
  9.Всички подменени компоненти, се покриват от гаранцията, но за остатъка от гаранционния период.

ГАРАНЦИОННО ОБСЛУЖВАНЕ

  1.Клиента е длъжен да спазва схемата за гаранционно обслужване, описана в тази книга и да се посещава сервиза, монтирал Газовата Инжекционна Система на всеки 10 000 километра за техническо обслужване.
  2.Редовната поддръжка е необходима, за да осигури надеждност и дълъг живот на Вашата Газова Инжекционна Система.
  3.Редовната поддръжка също така намалява общите разходи за сервизиране и ремонти.
  4.Всяка поддръжка и ремонт от неоторизирано лице или сервиз може да доведе до невалидност на гаранцията.

ЗАДЪЛЖЕНИЯ НА СОБСТВЕНИКА ОТНОСНО ТЕХНИЧЕСКОТО ОБСЛУЖВАНЕ

  1.Собственика е длъжен:
    - Да гарантира поддържането на Газовия Инжекцион в съответствие с изискванията, посочени в сервизната книга.
    - Да спазва сервизните интервали за подмяна на консумативи и почистване на инжекторите посочени в сервизната книга.
    - Да уведоми своевременно сервиза извършел монтажа за всеки забелязан проблем с Газова Инжекционна Система, който е обект на гаранционните условия.
    - Да носи сервизната книга при всяко посещение в сервиза извършел монтажа.

ЗАДЪЛЖЕНИЯ НА СЕРВИЗА ИЗВЪРШИЛ МОНТАЖА

  1.Сервиза извършел монтажа се задължава:
    - Да информира клиента за гаранционните условия.
    - Подробно да инструктира за начина на работа с газовата система.
    - Подробно да обясни задълженията на собственика за поддръжка и сервиз на газовата система.
    - Да извърши всички гаранционни и извънгаранционни ремонти в срок от 1 /един/ месец, считано от датата на приемане на рекламацията.
    - Да извърши всички гаранционни и извънгаранционни ремонти с оригинални компоненти.
    - Да осигури безплатно за клиента необходимите ремонти при всяка доказана повреда или дефект, покривани от гаранцията на газовата система.

ТЕХНИЧЕСКО ОБСЛУЖВАНЕ

  Техническо обслужване на всеки 10 000 километра включва :
    1.Смяна на филтър за изпарена газ.
    2.Смяна на филтър за течна газ.
    3.Проверка за херметичност.
    4.Проверка състоянието на газовите маркучи и съединения.
    5.Проверка състоянието на водните маркучи съединения.
    6.Проверка състоянието на инжекторната рейка.
    7.Проверка състоянието и налягането на газовия изпарител.
    8.Актуализация на софтуера при необходимост.
    9.Нулиране на инспекцията.

  За правилната работа на газовите инжектори се налага почистване на инжекторната рейка на всеки 20 000 километра.

  На всеки 50 000 километра се налага смяна на инжекторната рейка.

  За правилната работа на газовия изпарител се препоръчва на всеки 80 000 километра почистване и смяна на мембрани или смяна на целия изпарител. 

  От съображения за сигурност на всеки 10 години се изисква смяна на газовата бутилка или проверка за дефектоскопия.

II.Връщане на Газова Инжекционна Система
Сервиза монтирал Газовата Инжекционна Система предоставя възможност на клиента за демонтаж и връщане на Газово Инжекционната Система, само и единствено при условие че автомобила не работи на ГАЗ и сервиза неможе да отстрани проблема. При всчики останали обстоятелства, които не са свързани директно с работата на автомобила на ГАЗ (като неправилна работа на автомобила причинена от запалителната, изпускателната или друга система различна от Газово Инжекционната Система, показание за нивото на бензина в резервоара, показание за нивото на газта в бутилката, система за предпазване на клапаните на автомобила, допълнително монтирани емулатори и релета, бавно зареждане на газ в бутилката, зареждане на по-малко или повече от 80% от обема на бутилката и т.н.), клиента неможе да предяви искане за демонтаж и връщане на Газово Инжекционната Система.
Сервиза монтирал Газовата Инжекционна Система предоставя възможност на клиента за демонтаж и връщане на Газово Инжекционната Система, само и единствено докато Газовия Инжекцион е в гаранция и при условие, че са спазени всички гаранционни условия описани в гаранционната карта. За демонтаж и връщане на Газово Инжекционната Система клиента е необходимо да представи всички документи издадени от сервиза при монтажа на системата.

УСЛОВИЯ ЗА ДЕМОНТАЖ И ВРЪЩАНЕ НА ГАЗОВА ИНЖЕКЦИОННА СИСТЕМА

  1.Демонтаж и връщане на Газово Инжекционната Система се приема само и единствено при условие че автомобила не работи на ГАЗ и сервиза неможе да отстрани проблема 
(при всчики останали обстоятелства, които не са свързани директно с работата на автомобила на ГАЗ (като неправилна работа на автомобила причинена от запалителната, изпускателната или друга система различна от Газово Инжекционната Система, показание за нивото на бензина в резервоара, показание за нивото на газта в бутилката, система за предпазване на клапаните на автомобила, допълнително монтирани емулатори и релета, бавно зареждане на газ в бутилката, зареждане на по-малко или повече от 80% от обема на бутилката и т.н.), клиента неможе да предяви искане за демонтаж и връщане на Газово Инжекционната Система)
  2.Демонтаж и връщане на Газово Инжекционната Система се приема само и единствено ако системата е в гаранция и са спазени всички гаранционни условия описани в гаранционната карта.
(при неспазване на всчики всички гаранционни условия описани в гаранционната карта клиента неможе да предяви искане за демонтаж и връщане на Газово Инжекционната Система)

  3.Демонтаж и връщане на Газово Инжекционната Система се приема при представяне на всички документи издадени от сервиза при монтажа на системата (в оригинал).
(при условие че клиента не разполага с всички документи на Газово Инжекционната Система в оригинал, той неможе да предяви искане за демонтаж и връщане на Газово Инжекционната Система)

ВАРИАНТИ ЗА ЗА ДЕМОНТАЖ И ВРЪЩАНЕ НА ГАЗОВА ИНЖЕКЦИОННА СИСТЕМА

Вариант 1 : ( до 30 календарни дни след датат на монтажа )

Този вариант се отнася за случайте в които клиента е предявил искане за демонтаж и връщане на Газово Инжекционната Система в рамките на 30 календарни дни след датата на монтаж на Газово Инжекционната Система

Сервиза демонтира всички компоненти на Газово Инжекционната Система, 


РЪКОВОДСТВО НА ПОТРЕБИТЕЛЯ

   Структура на газово инжекционна система

     Газово инжекционна система е изградена от:

        1. Газов компютър.
        2. Превключвател газ-бензин.
        3. Комбиниран сензор за абсолютното налягане , температура на газта и сензор за налягането в смукатепните   колектори М.А.Р.
        4. Кабелен сноп свързващ електрическите компоненти на системата.
        5. Филтър за изпарена газ.
        6. Регулатор на налягане (изпарител) с вграден температурен сензор за охлаждащата течност.
        7. Газов клапан с филтър за течна газ, вграден в изпарителя или като отделен компонент.
        8. Инжекторна рейка.
        9. Крепежни компоненти, маркучи тръби и аксесоари.
        10. Резервоар за газ, конструиран според европейските директиви.
        11. Вход за зареждане с газ, комбиниран с възвратен клапан .
        12. Мултиклапан (за LPG).
        12.1.Клапан, който автоматично изключва ( рязко намалява дебита ) зареждането на газ, когато резервоарът
                достигне максимално допустимото ниво на зареждане.
        12.2.Клапан за свръхналягане, който предпазва резервоара от повишено налягане и температура.
        12.3.Скоростен клапан който се включва при рязко изтичане на газ при прекъснати тръбопроводи.
        12.4.Електрически клапан, предпазващ от изтичане на газ, когато автомобилът е изключен или на бензин.
        12.5.Сензор, отчитащ нивото на газта.

   Принцип на работа

    При преминаване автомобила на газ, първоначално се отварят газовите клапани. Газта се редуцира, изпарява и подгрява в изпарителя, след което се подава под налягане на входа на газовите инжектори. На базата на информация от бензиновия компютър и редица сензори газовата инжекционна система калкулира и инжектира прецизно в смукатепните колектори на двигателя необходимото количество газ за захранване на двигателя.

    Внимание: Ако превозното средство показва проблеми при работата на бензин, те ще се проявят също и при работата на газ но по-забележимо, поради това че газта се възпламенява в цилиндрите по-трудно. Често проблемите на газ са индикация за проблеми на бензин. Следователно крайният резултат от качеството на работния процес зависи от състоянието на двете инжекционни системи.

   Инструкция за работа с газова инжекционна система

      Превключване от Бензин на Газ: 

    При стартиране на двигателя системата е в режим на готовност. Системата е запомнила текущото си състояние и ако автомобила е бил загасен на газ, първоначално стартира на бензин изчаквайки двигателя да достигне работна температура. През времето на изчакване светодиодът мига.
    
    След достигне на работната температура и при наличието на стабилни обороти системата стартира процедура за преминаване от бензин на газ.
    
    Самото преминаване е плавен процес и отнема няколко секунди докато последователно всички цилиндрипревключват от бензин на газ. След окончателно преминаване от бензин на газ зумерът издава кратък звуковсигнал и светодиодът свети в зелено.
    
    Ако автомобилът е бил загасен на бензин, при запалване на двигателят остава на бензин и може да бъде
превключен на газ с еднократно натискане на бутона.

      Превключване от Газ на Бензин:

    Превключването от газ на бензин е аналогично - натиска се бутонът и след окончателно преминаване на бензин светодиодът индикира работа на бензин. 

      Аварийно превключване от газ на бензин:

    Благодарение на вградената система за самодиагностика газовата инжекционна система преминава автоматично на бензин при свършване на газта в резервоара, както и при аварийни ситуации. 
    
   Сервизни интервали.

    Вашата газова инжекциона система има нужда от периодично техническо обслужване на всеки 10000 км, което е подробно описано в съответния раздел на гаранционата карта. За да Ви помогне да спазвате графика за сервизните интервали, превключвателя на газовия инжекцион ще Ви напомня за наближаващ сервизен интервал. 

    Внимание: сигнала е само предупредителен. 

   Разход

    Пропан бутанът и метанът са алтернативни горива имат много предимства, но са по-ниско калорични от бензина. Очакваният разход е около 10% над реалния разход на бензин засечен в извънградски условия при 90 км/ч. Най-добро съотношение динамика-икономия се постига в диапазона от 90-110 км/ч като разходът на гориво
зависи пряко от начина и стила на шофиране. При по-високи скорости горивото необходимо за достигането на динамичните характеристики на бензин може многократно да надхвърли очакванията Ви.

    На разхода влияят още:
    1.Състоянието на двигателя като цяло.
    2.Състоянието на въздушния филтър, запалителните свещи и кабели.
    3.Състоянието на изпускателният механизъм и катализатор.
    4.Качеството на горивото.

    Процентното съотношение на съставките на газта, които варират както според сезоните, така и в зависимостот доставчика на гориво.

    Затова приемаме, че разхода при изправен автомобил и изправна газова система варира между 10 и 20% над разхода на бензин.

    Имайки предвид горепосочените фактори Вашият инстапатор по-никакъв начин не може да Ви гарантира разхода на газ на Вашия автомобил.

   Аварийно палене на Газ (наличено само при някои модели Газови инжекциони)

    Газова инжекционна система позволява директно палене на газ при аварийни ситуации. За целта преди да дадете на контакт, натиснете бутона на превключватепя и не го пускайте. След това завъртете контактния ключ в положение „контакт". Светодиодът на превключватепя ще светне в зелено, след което можете да стартирате автомобила и той ще запали директно на газ.

    Внимание: този режим е само за аварийни ситуации и не се препоръчва за ежедневно ползване. Всяко паленена газ се записва в паметта на газовия компютър. Редовното използване на режима може да доведе до  дефектиране на компоненти и отпадане на гаранцията ви.

    Също така при температури под 10 градуса по целзии трябва да подгреете предварително изпарителя.

    Важно: За системите който притежават ОВDІІ функционалност

    Когато посещавате сервизен център за диагностика на двигателя или други модули на автомобила е необходимо да оставите вашата газова инжекционна система в сервизен режим за да може сервизните специалисти да извършват диагностика с специализирана апаратура.

    За да преминете в сервизен режим, моля преминете на бензин, след което задръжте бутона на превключватепя десет секунди докато започне за мига жълтия сервизен светодиод. След като светодиода започне да мига системата вече е в сервизен режим и може да бъде диагностицирана със специализирана апаратура.

    След приключване на сервизните дейности отново натиснете и задръжте бутона на превключвателя за 10 секунди докато изгасне жълтия сервизен светодиод.

   Възможни неизправности:

    1.Автомобилът работи на тихи обороти на газ, но при форсиране преминава на бензин - намален дебит на газ,вероятно задръстени филтри.
    2.Светодиодът не свети и зумерът не издава звуков сигнал - проверете предпазитепя на система близо до акумулатора на автомобила.

    Внимание: не сменяйте типа на предпазитепя.

    При всеки случай на установена неизправност се обърнете към организацията извършила монтажа.

    Внимание: Тъй като LPG в течна форма повишава обема си с 0.25% за всеки градус с покачване на температурата, бутилката не трябва да бъде зареждане над 80% от капацитета си.

    Вашият мултиклапан фабрично е настроен да ограничава притока на газ към резервоара при достигане на 80% от обема на резервоара.

    Според изискване по резолюция 67R-01 газта не се спира рязко на 100% поради възможност от блокиране на мултиклапана. При достигане на 80% от обема на резервоара се чува звук от включване на защитния клапан, но през малък сервизен отвор газта продължава бавно да пълни резервоара. Вие или служителя на газстанцията трябва да преустановите пълненето след достигане на 80% от обема на резервоара. 
    
    Ако пропуснете или имате съмнение, че резервоара е побрап над 80% газ поради повреда на муптикпапана въпреки че има защита от свръх налягане е желателно да не паркирате автомобила преди да сте “изгорили" част от газта. Светодиодите показват ориентировъчно какво е количеството на газта в бутилката. Разходът на газ може да се премери най-точно като се зареди празната бутилка с определени литри и се пресметне колко километри са минати с тези литри.

    След всяко зареждане навивайте капачката на газта, защото има опасност отворът да се напълни с прах и товада повреди клапаните по системата

    Ако усетите миризма на газ следва веднага да превключите на бензин посредством превключвателя и по този начин системата автоматично прекъсва притока на газ от бутилката. Трябва веднага да се обърнете към сервиза монтирал системата.

    Избягвайте да допускате резервоара с бензин да остава абсолютно празен.

    Необходимо е винаги да се поддържа количество гориво минимум 20% от резервоара и да се обновява периодично.
    Ако станете участник в ПТП запазете самообладание и изключете двигателя, така защитните устройства преустановяват подаването на газ към предната част на колата.

    След инцидента е необходимо системата да бъде инспектирана от сервиза монтирал системата.

   Корекции по ОВDІІ

    OBD линията на газова инжекционна система разполага с хардуер за връзка с ОВDII контролера на автомобила. Това е последно поколение газов контролер, който благодарение на диагностичната информация от бензиновият компютър, осигурява прецизно дозиране на газта, извършвайки корекции в реално време по бензиновия триим* на автомобила и последваща икономичност.

    Ако вашият инсталатор е включил опцията за проверка и изтриване на грешки, газовият инжекцион ще проверява за натрупани грешки в паметта на бензиновия компютър на всеки 4 секунди и ако има такива ще се опитва да ги изтрие.

    Трябва да се знае обаче, че не всички бензинови контролери позволяват триене на грешки в движение.

    За тези, които не позволяват, за да изтриете натрупаната грешка автомобилът трябва да се задържи на контакт около 10-15 сек. през това време газовият компютър ще се свърже с бензиновия и ако има натрупани грешки ще ги изтрие.
    Дълговременен бензинов триим* - това е корекция в проценти с натрупване, която прави бензиновия компютървъз основа на качеството на горивото, изгорели газове, температура и общо състояние на автомобила. 

   Задължения на собственика на газова инжекционна система 

    Собственикът или ползвателят на газова инжекционна система е длъжен:    
    1. Да осигури нейната безопасна и безаварийна експлоатация и да я поддържа в съответствие с изискванията на наредбата и техническата й документация;
    2. Да осигури ремонтирането на газова инжекционна система само от лица, получили разрешение за това.
    З. Преди да започне зареждане на газова инжекционна система, да изключи двигателя, радиокасетофона, монтиран в автомобила, мобилния си телефон и всички други уреди, които могат да     предизвикат искра приработата си.
    4. Собственикът или ползвателят е длъжен да прекрати незабавно експлоатацията на газова инжекционна система при:
    4.1. повишаване на налягането или температурата в нея над допустимите стойности, посочени в техническатай документация, като преди това изведе автомобила от зоната с повишена температура;
    4.2. откриване в елементите под налягане и съединенията на деформации, дефекти или пропуски на газ;
    4.3. недопустимо изместване или повреда на укрепващите елементи;
    4.4. наличие на неизправно предпазно устройство;
    4.5. неизправност на спирателната или регулиращата система;
    4.6. случаи, посочени в инструкцията Й за експлоатация.
    5. При откриване на недопустими пропуски на газ в газова инжекционна система :
    5.1. се спира двигателят на автомобила;
    5.2. се проветряват обгазените помещения (например гаражът, в който е паркиран автомобилът, и др.) и купетона автомобила;
    5.3. се взимат мерки да не се извършват дейности, свързани с искрообразуване или ползване на открит пламък.
    6. Откриването на пропуски на газ от газова инжекционна система се осъществява с помощта на пенообразуващо вещество или газсигнализатор.
    7. Не се допуска елементите на газова инжекционна система да се нагряват до температура по-висока от 50 °С.